En hembygdsförening startas
I början av trettiotalet gästade dåvarande muséiintendenten Professor Helge Kjellin en lärarkonferens i Kil för att hålla ett föredrag om hembygdsvård. De närvarande lärarna blev så entusiastmerade av föredraget att de beslöt att försöka starta en hembygdsförening i Kil.
Den 4 okt. 1931 samlades man till ett möte där man beslutade att starta Stora Kils Hembygdsförening. En interimstyrelse tillsattes bestående av agronom Karl Öman, kyrkoherde Gustav Fredén, lärarna Edit Moberg, Axel Höglind och Ivar Björkman. 19 personer skrev in sig som medlemmar.
Hembygdsarbetet kom igång så smått och fem grupper bildades som hade till uppgift att att genomföra följande arbetsuppgifter:
Grupp 1 ledd av Axel Höglind: Upprättande av förteckning över fornlämningar
Grupp 2 ledd av Erik Hassel: Upptecknande av dialektuttryck och bygdehistorier, folkminnen, sägner och visor.
Grupp 3 ledd av Ivar Björkman: Uppteckna och fotografera äldre byggnader, redskap, verktyg, och övriga föremål.
Grupp 4 ledd av Edit Moberg: Tillvaratagande av kulturalster.
Grupp 5 ledd av Karl Öman: Verka för naturskydd.
Föreningen får en egen gård
En allt större längtan efter en egen hembygdsgård gjorde dock sig påmind och när man den 26 maj 1939 fick skriftligt på att man skulle få ett område i Skummita hage på ca. 1 ha, av Edsvalla bruk utlöstes stor aktivitet bland de då 200 medlemmarna för att få tag på en lämplig byggnad att flytta till området. Visserligen hade man redan erhållit den gamla
sockenstugan men när ett bättre alternativ dök upp övergav man detta projekt. Hembygdsföreningen erbjöds i stället ett par gamla hus tillhörande Agnes och August Nyman, Tomta, Nedre Bondestad och för en summa av 2 000 kr förvärvades dessa byggnader. Av vissa byggnadsdetaljer har man kunnat fastställa deras ålder till början av 1800-talet. Tyvärr kom kriget emellan och först 5 augusti 1946 kom det hela igång.
Det var Gunnar Modén och Birger Eriksson som åtog sig arbetet att montera ner, flytta och återuppbygga de gamla husen på dess nuvarande plats. Allt för en summa av 4 800 kr – vad skulle det ha kostat idag?
Midsommar 1948 var det klart för invigning och i hällade regn förrättade landshövding Axel Westling
densamma.
Äldre karta innan hembygdsgården fanns!
(Klicka på bilden för att göra den större)